Как да поддържате правилно чорапите си?

Как да поддържате правилно чорапите си?

 

Писнало Ви е през няколко месеца да подменята чорапите си? А знаете ли, че тайната на това, че висококачествените модели издържат дълго, е правилната грижа?

За повечето кавалери, мъжките чорапи не са нещо, за което да мислят. Всъщност, повечето се сещат за тях, когато не могат да намерят какво да обуят или всичките им чифтове са в лошо състояние. Повечето чорапи обикновено се намират в чекмеджето и са обект на внимание, само когато се налага да се купуват нови.

Тъй като малко хора обръщат внимание на правилната грижа, не е изненадващо, че дори висококачествените модели не издържат повече от няколко месеца.

В онлайн магазина на Belioonline.bg всички чорапи, които предлагаме, са с превъзходно качество и ще Ви бъдат верен спътник много дълго време. В тази статия ще Ви споделим как да ги поддържате, за да имат най-добрата визия и комфорт дълго време.

Как да ги перете правилно?

Чорапите, вероятно, се перат по-често от всяка друга дреха. Но тези редовни пътувания до пералнята могат да ограничат живота им.Следвайки няколко прости правила, за да ги поддържате чисти и в перфектен външен вид, без дефекти:

  • Не ги хвърляйте просто вътре в пералнята с останалите си дрехи. Това води до натрупване на мъх и често уврежда тъканта на чорапите. Перете ги отделно или най-малкото ги поставете в мрежеста торба за пране.
  • Използвайте торбичка за пране – въпреки че това няма да ги предпази от топлината, е по-малко вероятно да изгубите или разделите чифтовете. Чорапите доста често могат да се промъкнат между барабана на пералнята и уплътнението и да не ги намерите дълъг период от време.
  • Не смесвайте цветовете – червен чорап в бяло пране може да създаде ужасяваща експлозия от тонове, но обратното също е вярно. Прането на светли чорапи с тъмни дрехи може да ги накара да загубят своя ярък нюанс.
  • Избягвайте омекотители – много тъкани имат естествени или синтетични свойства да отвеждат влагата далеч от краката. Омекотител за тъкани може да повреди тази способност и да наруши Вашето удобство.
  • Обърнете ги отвътре навън. Това ще запази външната повърхност и цялостния вид за много по-дълго време.
  • Използвайте студено пране на 30°C.. Твърде многото топлина ще повреди тъканта и ще повлияе на нейната еластичност. При някои материали това може да доведе до свиване или повреда на тъканта.
  • НЕ използвайте белина или силни химикали. Използвайте само малко количество мек препарат или естествен сапун.

Как да поддържате правилно чорапите си?

Ако имате мериносови, кашмирени или дори обикновени вълнени чорапи, трябва да ги перете, както бихте изпирали всяка вълнена дреха. Това означава ръчно пране със специален препарат. Ако не сте готови за това, перете на ниска температура с опцията „пране на вълна“ във Вашата пералня.

Не използвайте сушилня за чорапи, тъй като топлината отслабва еластичността и ще станат разхлабени и широки. За да ги изсушите, просто ги оставете да изсъхнат на стайна температура или ги закачете на простора на балкона. Не се изкушавайте да ги усуквате или изстисквате.

Как да се грижите правилно за тях?

Не гладете и не ги давайте на химическо чистене. Причината е същата – излишната топлина уврежда структурата и ластиците на чорапите.

Съхраняването им също е от значение! Повечето хора просто ще съберат чорапите си и ще ги наблъскат в първия шкаф, в който има място. Но сбутването им в тясно пространство може да окаже ненужен натиск върху тъканта и ластиците в чорапа.

Най-добрият начин да ги съхранявате е като ги сгънете по чифтове – това също им помага да запазят формата си.

За Вашите дебели вълнени чорапи, които се съхраняват под леглото за зимата, не забравяйте да внимавате с молци. Можете да ги избегнете, като проветрявате дрехите веднъж месечно, тъй като молците мразят слънчевата светлина. Също така, слагането на лавандула и кедрови топки помагат да прогоните насекомите.

Как да поддържате правилно чорапите си?

Как да избегнете износване?

За да избегнете износване, трябва да започнете с краката си.

Първо, чорапите трябва да пасват и да не Ви бъдат прекалено тесни или широки. Избирането на неподходящи номер чорапи може да доведе до повреждане, скъсване или отпускане на тъканите.

Ако чорапите са твърде малки, пръстите на краката Ви ще се трият в краищата. Ако са твърде големи, те ще увиснат и ще се скупчат, триейки се една в друга в обувките Ви.

Важно е да обръщате внимание и на педикюра си. Дръжте ноктите си подрязани. Всичко, което излиза от края на пръста на крака, ще се трие като нож в чорапите Ви. Обръщайте внимание и на начина, по който ги обувате. Ако не внимавате, те могат да се закачат по ноктите на краката Ви и това да доведе до скъсване на тъканта.

И не на последно място – избягвайте да ги носите върху груби повърхности. Това означава, да не ходите боси по теракота, за да си вземете нещо. Винаги използвайте чехли, когато ходите вкъщи, за да предпазите чорапите си.

Оценете тази публикация